Activiteiten Stichting Groningen Orgelland (SGO)
De SGO is de koepelorganisatie voor de orgelactiviteiten en van de (plaatselijke) orgelcommissies in de provincie Groningen.
De jaarlijks terugkerende activiteiten van de SGO zijn onder meer:
- het orgelconcours voor amateurs op één van de orgels in de provincie Groningen,
- het organiseren van één- of meerdaagse orgelexcursies
- het inrichten van een orgeldocumentatie- en orgelinformatiecentrum gedurende de zomermaanden in de Martinikerk te Groningen.
Daarnaast verzorgt de SGO de publicatie van boeken, brochures en cd’s, (waaronder ook de uitgave van de orgelencyclopedie waarin alle orgels in Groningen zijn beschreven). De SGO maakt zich sterk voor het gebruik van- en het bekendheid geven aan het orgel voor educatieve doeleinden, stimuleert (met derden) de toeristische- en educatieve ontwikkeling van het cultuur-historisch erfgoed in Groningen, meer specifiek het orgelbestand en verstrekt adviezen over onderhoud en restauraties van orgels en draagt daar zo mogelijk financieel in bij.
De activiteiten zijn alle opgenomen in de jaarlijks in maart/april verschijnende Groninger Orgel-agenda.
De Stichting Groningen Orgelland is in 1969 opgericht bij gelegenheid van en in vervolg op de in dat jaar in Groningen gehouden internationale bijeenkomst rond de herdenking van de grote orgelmaker Arp Schnitger.
De Schnitger-orgels zijn inmiddels bekend als de instrumenten waarvoor organisten, orgelbouwers en studenten van over de gehele wereld naar Noord-Nederland (en het aangrenzende Duitse gebied) komen. De Stichting Groningen Orgelland werkt samen met de (Duitse) Arp Schnitger Gesellschaft om de waarde van deze orgels in woord, beeld en geluid blijvend onder de aandacht te brengen. De Schnitger-orgels zijn mede een dankbaar speerpunt in de doelstelling van de stichting om de historische orgels in de provincie Groningen in stand te houden en daar meer bekendheid aan te geven.
Fiscaalnummer: 8060.61.327
Beloningsbeleid: De bestuursleden werken op basis van kostenvergoeding.